До момента са спасени 254 души

 

Спасителните операции на борда на ферибота "Норман Атлантик" продължават при тежки климатични условия и до момента вече са евакуирани 254 човека. На бедстващия ферибот са все още 224 души. Огънят е потушен. Чрез хеликоптери сред тях бяха пуснати и медици, които оказват помощ на място. 

 

Още по темата

Има ранени както сред хората, пътували с ферибота, така и от спасителните екипи. Знае се, че четирима българи са евакуирани, но съдбата на останалите е още неизяснена. 

 

Представител на българските власти ще отпътува към областта Пуля, където се настаняват спасените хора. Първоначално някои бяха настанени в болница в пристанищния град Бриндизи, но последният кораб с евакуирани бе пренасочен към Бари заради бурното море и в момента се опитва да влезе в пристанището.

 

Хеликоптерите изтеглят хората с въже, като един тях поема по пет човека. Предполага се, че причината за пожара е цистерна със зехтин, който се е запалил.

 

Оказа се, че само преди 10 дни фериботът "Норман Атлантик” е бил проверен за изправност и са били констатирани нередности именно в системата за аварийни ситуации. Фериботът е бил и на доизживяване и следващият месец е можел да излезе от употреба.