Цената на ваучерите ще се поделя между държавата и потребителите

От догодина държавата ще предлага ваучери за отглеждане на малки деца, за гледане на възрастни хора, както и за наемане на майстори. Цената на ваучерите ще се поделя между държавата и потребителите.

 

Ваучерите ще са за почасово заплащане. Човек, който има нужда от такава услуга, ще си ги купува от държавата. След това ще се обажда в агенция, която праща човек да свърши работата. С ваучерите наемането на домашни помощници ще излиза по-евтино, тъй като заплащането ще се прави както от потребителя на съответната услуга, така и от държавата.


Петя е болна от епилепсия. Семейството й едва се справя с разходите. Затова не искат нито ваучери, нито помощници вкъщи. 


Тя е с ежедневни пристъпи прави по няколко, човек не знае кога ще се случи нещо. Един чужд човек трудно ще поеме отговорността да се грижи за такъв човек”, споделя майката Антоанета Витева.


Ваучери ще бъдат предоставяни на най-бедните семейства и ще се пазаруват от държавата. Част от цената им хората ще плащат сами, другата ще се поема от бюджета. Целта е не само да се помогне на нуждаещите се, а и повече безработни да намерят почасово препитание. затова от социалното министерство са твърдо решени да въведат новия модел. 

 

Да създадем нов стандарт и качество на социалните услуги. Ваучерният модел е само един от елементите, по който ние ще търсим устойчивост в системата”, поясни Лазар Лазаров,  заместник-министър на труда и социалната политика. 


Според експертите обаче от мярката няма особен смисъл и тя само ще усложни системата на социалните услуги. Фирми за почасова работа имало и сега. А необходимостта от печатане на ваучери само можело да доведе до корупция. 

 

Обсъжда се и идея за почасова работа на безработни в селското стопанство и билкарството.