През тази година за първи път станахме свидетели на кацане на комета

 

Първото в историята на човечеството кацане на комета безспорно ще остане най-запомнящото се космическо събитие през 2014 година.

 

"Това може да се сравни с полета на Юрий Гагарин, с кацането на човек на Луната”, коментира проф. д.т.н. инж. Петър Гецов. След 10-годишен труд сондата, която кацна върху кометата, ще хвърли светлина върху мистериите, забулващи кометите - ледените реликви от времето на формирането на слънчевата система.

 

През 2014 година успехи имаше и за Индия. "За първи път те използваха криогенен двигател. Безспорно се очаква те да атакуват и Луната", заяви проф. Гецов.  Страната влезе в космическата история като изпрати сонда на Марс.Мисията "Мангалиан" струва 74 милиона долара  или три четвърти от бюджета на филма "Гравитация".

 

Китайците също жънат успехи. Те осъществиха първото меко кацане на Луната от повече от 37 години. Китай възнамерява да стане първата азиатска страна, изпратила човек на естествения спътник на Земята. Имаше и неуспехи. Над пустинята „Мохаве” се взриви космопланът "Спейсшип 2", собственост на милиардера Ричард Брансън. С него трябваше да летят първите туристи в Космоса. 2014 година беше знаменателна и за България. 45 години от създаването на Института за космически изследвания и 35 години от полета на първия български космонавт - Георги Иванов.

 

Той прекарва в космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута и прави 31 пълни обиколки около Земята. На борда на кораба, с който е летял е имало шепа пръст от Плиска, връх Шипка и Бузлуджа. „Той извърши знаков космически полет, който остана в учебниците по космонавтика, тъй като за първи път се осъществи балистично кацане на спускаемия апарат, а това е съпроводено с огромни натоварвания", коментира проф. Петър Гецов. До този момент такива полети не са били извършвани. 

 

И сега наша апаратура се използва на Международната космическа станция. „Ние можем да се похвалим, че сме 18-тата космическа страна в света и 6-тата, която има космонавти. България е третата държава, която е разработила космически храни. Повече от 100 прибори България е извела извън орбита", напомни проф. Гецов.