В ромско семейство с 6 деца, дори и боси, те ходят на детска градина и училище

 

Как се обяснява на едно дете, че няма – няма пари за играчки, за обувки, за вафли!? Преди няколко седмици ви отведохме в село Черно поле, Северозападна България. Негов жител го беше обявил за продан в интернет, заради постоянните кражби. Търсейки няколкото семейства лоши цигани, от които се оплакаха възрастните хора в селото, екипът на “Ничия земя” се натъкна на едно от добрите, с което в първата събота на новата година Елена Чопакова ни среща. 

 

В семейството на Калин и Емилия децата са шест. Всяко следващо износва дрехите на предишното. Обувки за всички няма - въпреки това, дори и боси ходят на детска градина и училище. Играчки нямат и никога не са имали - играят си с двете котки. С цената на много усилия от страна на родителите им не си лягат гладни и всички до едно са желани. Изненадващо Емилия не се оплаква – иска само децата й да са живи и здрави. Единственото, за което съжалява е, че парите няма да стигнат за коледни подаръци малките…

 

“Разчувствани от горчивото признание на циганката Емилия, че няма да може да купи подаръци на шестте си деца за Коледа, ни хрумна, че може би ще искате да им помогнете. Все пак по някои данни за десетте почивни дни около Коледа и Нова година, българите сме пръснали по милион и половина на ден. Общо милиард и половина. Веднага след това обаче се сетихме, че многодетните цигански семейства у нас дори по празниците не се радват на съчувствие. Ето защо ние им занесохме мечтаните подаръци… С историята на Калин, Емилия и шестте им деца не се надяваме да ви трогнем. Искаме да ви кажем, че има и такива хора – бедни и щастливи, и че храната, която изхвърлихте по празниците, щеше да е добре дошла на тяхната трапеза. Щастлива нова година, уважаеми зрители!”.

 

Ако искате да помогнете, можете да се свържете със семейството на адрес: село Черно поле, общ. Ружинци, обл. Видин, ул."Яким Гергов" 11.