Четирима асансьорни монтьори отиват на съд заради асансьора-убиец

 

Четирима асансьорни монтьори отиват на съд заради асансьора-убиец на столичния булевард "Цариградско шосе". Те ще носят отговорност за тежкия инцидент, при който една жена загина, а друга получи тежки наранявания, от които се лекува и в момента.

 

На 19 август миналата година два жени се качиха в асансьора на блока, в който живеят. Асансьорът обаче полетя от деветия етаж и секунди по-късно едната жена издъхна. Другата -Мария е в много тежко състояние, с фрактури, разкъсване на далака и черепно-мозъчна травма.

 

Днес Мария Ваклинова продължава да мисли позитивно. „Не съм престанала да бъда оптимист, но има промяна. Аз не съм същата, много искам да съм, да мога да върша всички неща, които съм вършила преди. Моята драма е, че аз си представям, че мога да правя един куп неща, но реалността е съвсем различна. В случая и децата ми са потърпевши, защото аз не мога да бъда майката, която бях”, сподели тя. Мария иска да се възстанови бързо и да си върне стария живот, но й е трудно.

 

Чувства се двойно предадена от държавата. От една страна, защото е допуснала подобен инцидент, от друга, защото след него тя отново трябва да се оправя сама. За рехабилитацията трябва да плаща сама, а парите не достигат. „Ако разчитам само на болнични, не бих могла да си позволявам тази рехабилитация, която има в момента. Благодарна съм на хора, които ми помогнаха и ми помагат”, обясни Мария. Тя обаче не може да се върне в сградата, в която стана инцидентът. „Аз докато бях в болницата, казах, че не мога да се връщам. Смятам, че и децата ми не могат да се връщат там, както и моите близки и познати”, сподели тя.

 

Трагичният инцидент обаче напомня за себе си още от първия етаж на блока, защото асансьорите вече шести месец не работят. Докато тече разследването, асансьорите ще останат запечатани. Каквото и да реши съдът обаче, според Мария съоръженията у нас надали ще станат по-сигурни. След инцидента си е направила обаче друга равносметка:

 

Животът е дар, имам ангел, който е запазил този дар за мен. Никакви научни изчисления не показват, че някой може да оцелее при такова падане. Затова смятам, че имам ангел”, каза младата жена. Мария е сигурна, че няма да се върне никога повече в злощастната сграда. Радва се обаче, че се е върнала при сина си Калоян. „Най-много се зарадва, като му позволих да ме прегръща силно, защото имаше един период от време, в който бях едно крехко яйце, в който не можеше да ме стиска силно в прегръдките си”, добави тя.