Сред жертвите са трима главни карикатуристи на списаниетo и главният редактор

Трагедия разтърси Париж. 12 убити, от които двама полицаи, и 20 ранени, от които четирима са в тежко състояние, след ислямистка атака срещу редакцията на френско сатирично списание. Сред жертвите са трима главни карикатуристи на списаниетo и главният редактор.

 

Двама маскирани и въоръжени с автомати "Калашников" мъже са влезли в сградата на „Шарли Ебдо” (Charlie Hebdo) и са открили безразборна стрелба, разказват очевидци. След като разстреляли намиращите се вътре хора, терористите успели да избягат и били преследвани от полицията в парижкото метро. Полицията обаче издирва трима души, но според "Гардиън" извършителите са четирима. Колата на похитителите е намерена изоставена. 

 

 

На мястото на инцидента пристигна френският президент Франсоа Оланд. Веднага след това той свиква спешно заседание на правителството. Оланд заяви, че това несъмнено е терористичен акт. "Това е изключително варварско нападение", каза той. Нападението бе осъдено и от британския премиер Дейвид Камерън.

 

(Това са кадри от нападението. Нова телевизия умишлено пропуска момента, в който терористите застрелват полицай на улицата):

 

Британският външен министър Филип Хамънд каза, че е "ужасен" от "терористичното нападение".

 

Изданието „Шарли Ебдо” е известно с острата си сатира, а неотдавна публикува карикатура на лидера на "Ислямска държава" - Абу Бакр ал Багдади. Последният пост в "Туитър" на списанието също е свързан с лидера на "Ислямска държава". Преди броени часове екипът на изданието публикува изображение на Абу Бакр ал Багдади и надпис "С най-добри пожелания". 

 

Преди три години издателството беше запалено заради карикатура на пророка Мохамед.

 

Подробности - от кадрите на "Ройтерс":