От днес най-масовият бензин А-95 падна до 2 лева и 10 стотинки

Петролът - рекордно евтин. Цената на суровината се срина с почти 10% от началото на седмицата и с повече от 55% от юни насам. Така черното злато се търгува под 50 долара за барел, а преди 6 месеца цената беше 115 долара. А у нас цените по бензиностанциите oще падат. От днес най-масовият бензин А-95 се продава за около 2,10 лева, а дизелът струва 2,03 лева за литър.


Поевтиняването на горивата у нас за последните месеци достигна до 50 стотинки на литър. И вероятно на тези нива ще се задържи поне до лятото, очакват енергийните експерти. Петролът поевтинява, защото най-големите държави-производители добиват същите количества, а в света се потребява по-малко и това предизвиква естествен спад на цените. Най-доволни засега остават клиентите с личните си автомобили.


Половин година спад на бензина и дизела у нас. Говорят фактите. И задържане в слеващите месеци. Очакват експертите. Шофьорите обаче искат още. Най-щастливо, но не без пари, се возят потребителите в Стара Загора. Там шофьорите зареждат на едни от най-ниските цени в страната.
По-ниските цени на горивата вече би трябвало да усеща и бизнесът, обясниха експерти.


„Цената на горивата падна с една пета, близо 20%. Икономиката би трябвало да го усети – на първо място транспортните фирми, вече го усещат, според мен – твърде сериозно паднаха цените на течните горива за транспорта. Дори в промишлеността - там, където се ползва газьол, където се ползва дизел за селскостопански машини”, обясни Андрей Делчев, изп. директор на Българската петролна и газова асоциация.


Засега шофьорите не мислят за ефектите на по-ниските горива върху икономиката.


Негативните ефекти: ако продължи твърде дълго, спадът на петрола може да ограничи търсенето на нови находища. Или да доведе до трайна дефлация заради дългосрочно по-ниските цени на течните горива.


Според експертите, колебания на цените на петрола са възможни и заради поскъпването на долара, от който горивата се влияят. У нас освен че дизелът и бензинът са по-евтини от лятото, важно е да разберем дали са и качествени.


Утре в Новините ще ви покажем резултатите от наша проверка с Агенцията за метрологичен и технически надзор. Ще видите лабораторните резултати дали дизелът от четири бензиностанции отговаря на изискванията да не замръзва, ако е по-топло от минус 15 градуса.


Повече по темата гледайте във видеото.