Страната скърби за жертвите на вчерашния кървав атентат

 

 

Франция скърби за жертвите на вчерашния кървав атентат, който шокира целия свят. Обявен  е ден на траур.  

Още по темата


В Париж и още много френски градове  късно снощи се проведоха шествия в памет на загиналите. Бдения имаше и в Швейцария, Белгия и Германия.


Терористите, които атакуваха посред бял ден редакцията на хумористичното списание "Шарли Ебдо", са идентифицирани. Това са двама братя, на 32 и 34 години, френски граждани от алжирски произход и според властите са воювали в Сирия. 18-годишен младеж също е помагал на нападателите, които избиха хладнокръвно 12 души. При нападението бяха ранени 20 души, като състоянието на четирима от тях е доста сериозно. 


Безпрецедентна полицейска акция се провежда в момента в градчето Реймс, съобщи в „Здравей, България международният редактор на Нова Любомир Бояджиев. Тази нощ се е предал третият човек, който е помагал на извършителите.

 

Двамата братя са родени във Франция, а по-младият е бил осъждан за набиране на доброволци-джихадисти за Ирак.  

 

Бояджиев поясни, че Франция не се бои от внесения отвън тероризъм, а от този, отгледан на нейна територия. Той изтъкна, че в европейската държава живеят между 5 и 6 милиона мюсюлмани, което съставлява 10% от населението на страната. По думите му във всички големи френски градове има квартали, в които гъмжи от млади хора- деца на имигранти, пристигнали във Франция през 60-те години. Тези млади хора не са успели да се впишат в средата, не работят и не е известно с какво се занимават. Именно те се вписват в профила на потенциални терористи.