В рамките на лабораторни тестове лекарството е давано на мишки с наднормено тегло

Когато се храним, тялото ни засича поемането на калории и реагира, като изгаря мазнини, за да освободи място за новите калории, информира Gizmag, цитиран от Агенция "Фокус". Ако не изгорим тези нови калории, те се превръщат на свой ред в мазнини.

 

При хора с метаболични разстройства физическите упражнения не могат да предотвратят натрупването на нови мастни запаси, но учени от Института за биологични изследвания “Солк” в американския щат Калифорния са разработили медикамент, който би могъл да помогне.

 

Лекарството отключва механизма за изгаряне на мазнини на организма, дори когато пациентът не е консумирал храна.

 

Медикаментът, наречен фексарамин, активира вид протеин - FXR, който обикновено се произвежда в началото на всяко хранене и предизвиква изгарянето на мазнини, за да подготви тялото за новите калории.

 

Досега разработените лекарства, които изкуствено предизвикват отделянето на FXR, се вливат в кръвния поток на пациента и достигат до различни части на тялото, причинявайки странични ефекти като сърдечни проблеми, високо налягане и безсъние. За разлика от това, при устен прием фексараминът се абсорбира само от храносмилателната система. Това не само драстично ще намали страничните ефекти, но и ще позволи на лекарството да въздейства по-ефективно, тъй като предизвиканите процеси са по-близки до естествените.

 

В рамките на лабораторни тестове лекарството е давано на мишки с наднормено тегло. След пет седмици животните са намалили теглото си, както и кръвните нива на захар и холестерол. В момента учените планират провеждането на клинични опити върху хора с надеждата, че скоро медикаментът ще може да се използва за терапия не само при затлъстяване, но и при заболявания като диабет.