В лабораторията на Агенцията за метрологичен и технически надзор се разбира какъв е бензинът

 

 

Проверка на Нова телевизия за качеството на горивата. В лабораторията на Агенцията за метрологичен и технически надзор се разбира продават ли бензиностанциите качествени горива. 

 

Един от 15-те показатели, които се изследват, измерва при каква температура дизелът вече не може да преминава през горивния филтър на автомобила. Това означава колата ни да не може да запали, но и тогава горивото не е замръзнало в научния смисъл на думата. 

 

Екип на Нова произволно избра 2 бензиностанции, а 2 провери по сигнал на зрители. 

 

От Агенцията за метрологичен и технически надзор взимат проби в метални съдове по 800 мл. и ги запечатват, така че да няма съмнение кое от коя бензиностанция е.

 

Предварително някои от управителите бяха уверени, че са изрядни. Според стандартите, дизелът би трябвало да преминава през филтъра на автомобила поне до минус 15 градуса. 

 

Лабораторните резултати потвърдиха, че горивото е качествено. Експертите изследваха и още 14 показателя. И там всичко е в нормите. 

 

Миналата година заради нарушения изтеглени от пазара са над 40 000 л. от най-масовия бензин А95. Влошено качество инспекторите са отчели и за 185 хил. литра дизел.  

 


През 2014 година търговците на горива у нас са платили общо милион и 240 хил. лв. санкции, защото не спазили изискванията на закона.

 

Повече гледайте във видеото!