Три камери ще показват всичко, което се случва по време на проверкат

 

От 20 януари „Пътна полиция” започва да спира масово отново и ще записва всяка секунда от проверките на пътя. Първият автомобил на пътна полиция – оборудван с видео камери вече е факт.

 

Три камери ще показват всичко, което се случва по време на проверката. Две от тях са поставени в предната част на автомобила. Едната показва купето, другата е поставена в горния ляв ъгъл и показва както става отпред, а трета е на багажника.

 

Всеки един от полицаите в патрула ще има микрофон, с който ще се чува всичко по време на проверката в реално време.  Колите  с камери  имат специални жълти лепенки. Съответните контролиращи органи във ведомството пък ще могат  онлайн  да следят дейността на конкретния екип. 

 

С новите правила от МВР се надяват, че ще се намали и корупцията на пътя. До въвеждането на видео контрол се стигна след като пътен полицай  беше заснет от гражданин докато взима пари от шофьор, който е спрял за проверка.

 

 „Според нас тази система ще намали до минимум корупцията при спиране на водачите на пътя. След като всичко се записва няма как да има предоставяне на пари”, коментира началникът на „Пътна полиция” Антон Антонов.  Според пътните експерти системата няма как да бъде надхитрена.  „Системата дава възможност за обективност на контролната проверка”, коментира Алекси Кесяков.

 

Всеки, който бъде спрян от патрул с видеокамери и не е съгласен с действията на пътните полицаи може да подаде жалба в МВР до месец след проверката.  До април патрулите с камерите и микрофони вече ще са 120 в цялата страна.

 

Заради проблемите, които през последните месеци българските шофьори има в Гърция и Унгария, от март малкият талон на автомобилите ще съдържа и информацията от големия талон. Мвр са категорични, че няма нужда всички да преиздават талоните си а само тези, които ще пътуват към тези държави.