Представители на частните пенсионни фондове пък се усъмниха в целите зад пенсионната реформа

 

„Никой не може да гарантира парите в частните пенсионни фондове, особено при срив или лошо управление. Те инвестират в ценни книжа, облигации и дружества. Тотална гаранция за пенсиите обаче може да даде само държавата”, каза в студиото на „Здравей, България” председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

 

„Тя ще гарантира вашата пенсия чрез НОИ. Съветвам всеки един от работещите да се интересува – къде са неговите пари, как се управляват те, къде са личните му партиди и да прецени сам дали се управляват добре”, каза Стоянова. „Държавата трябва да даде на всеки да разполага с личните си средства. А до момента тя такава възможност не му е дала“, допълни Стоянова.

 

„Фондовете трябва да бъдат задължени със закон да осигуряват поне реална нулева доходност. Да гарантират парите на хората, които са внесени там. За да може след години да имат същата покупателна способност, която се вижда в момента”, заяви председателят на бюджетната комисия.

 

„Няма клин между НОИ и частните фондове. Държавата е задължила 5% от вашите лични средства да ги сложите на дългосрочен депозит в универсален пенсионен фонд. Едновременно с това този частен фонд не ви гарантира по никакъв начин доходност, нито запазване на номинала. Ако сложите парите си на депозит в банка, поне 200 000 от тях ще бъдат гарантирани, ако фалира. Тук дори това не е сигурно”, категорична бе Стоянова.

 

„Реалната доходност в пенсионните фондове на целия пазар е положителна. Предлагам да прекратим заблудата на всички в България, че има проблем с нея. Гаранциите за минималната доходност са със собствени средства на дружествата и не са само от такси. Дружествата имат капитал, който често е внесен от чуждестранни инвеститори, с които се гарантира минималната доходност”, коментира от своя страна председателят на УС на ПОК „Доверие” Даниела Петкова.

 

Главният изпълнителен директор на ПОК „ДСК-Родина” Николай Марев пък заяви, че само Комисията за финансов надзор може да каже дали има гнили ябълки сред пенсионните фондове, но начинът, по който бе започната пенсионната реформа, буди известни съмнения за нейните цели.