Идеята на Комисията за финансов надзор предстои да бъде обсъдена

Пенсионните фондове да ни удържат по-ниски такси. Тази идея на Комисията за финансов надзор, предстои да бъде обсъдена от управляващите. Ако идеята се приеме, парите, които трупаме по сметките си за втора пенсия, ще станат повече.


След няколко месеца приключва магистратурата на Ани Кацарова. Търсенето на сериозна работа за след това вече е започнало. Но размислите за пенсия са все още далече:


„Определено не съм се замисляла за пенсия, някакси ми се струва рано да мисля отсега какво ще се случи след 40 години”, обясни студентката Ани Кацарова.


А практиката е показала, че студентката не е изключение:


„На тази възраст още е много рано да мислят за това, което ще последва след края на едно дълго усилие”, обясни проф. Георги Близнашки, преподавател в Юридическия факултет на Софисйкия университет.


Но за студентите, както и за техните преподаватели темата е повече от важна. Оказва се, че бъдещите им пенсии могат да станат по-големи от очакваното. Новата идея постепенно таксите за управление на парите ни за втора пенсия да се намалят с 40%. Така парите по личните ни партиди за 40 години ще се увеличат с 20%.


„Аз дори бих казала, че те не би трябвало и да бъдат удържани от хората като такси, а да се осигуряват от допълнителната доходност на фондовете”, поясни председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.


Какво означава това? Ако взимаме заплата от 800 лева, 40 от тях отиват за втора пенсия. За да управляват тази сума, от фондовете удържат такса 2 лева. Идеята е тези 2 лева да станат по-малко и на практика повече от парите ни да отиват за пенсии, а не за комисионни.


„Големите фондове няма да имат нищо против, не знам дали малките фондове ще могат да се изхранват от това”, обясни Даниела Петкова – изп. директор на пенсионна компания.


Освен по темата за таксите, и днес управляващи и фондове влязоха в пореден задочен спор.

 

Според Менда Стоянова само държавата може да гарантира пенсиите и в част от фондовете парите се топят, вместо да нарастват. Фондовете категорично отрекоха. А Ани призова и двете страни.


„Уважаеми управници, смятам, че бъдещето ми като пенсионер трябва да бъде много по-достойно от настоящето, в което много пенсионери са работили за България и не получават нищо”, обяви Ани.


Повече по темата гледайте във видеото.