Журналистката казва, че майка й е нейният най-голям коректив

За отразяването на наводненията от това лято в "Аспарухово" Нова ТВ изпраща репортера си Марина Стоименова. Сред издирваните са 6-годишно момче и 3-годишно момиче. Минути преди включване на живо в Новините в 16 ч се обаждат, за да кажат, че е открит трупът на по-малкото дете. Тялото е намерено на място, през което Стоименова е минала десетки пъти в същия ден. Ужасът я обзема за части от секундата и не я пуска до края на живата връзка. През цялото време в главата пулсира една-единствена мисъл - как всеки момент ще види на същото място безжизненото тяло на 6-годишното момче, което все още е в неизвестност.


"Хората вероятно не са разбрали какъв ужас беше за мен. Усещах как биеше сърцето ми. Само аз и продуцентът, който ме познава достатъчно добре, вероятно знаехме колко бях притеснена. Преди репортажа дори клекнах и си казах, че не мога да го направя. Не помнех какво съм говорила и след края звъннах, за да разбера как съм се представила", разказва Марина Стоименова.


Въпреки че подобни събития са най-страшните, тя предпочита да отразява именно тях, особено когато не е в парламента, а той ѝ е ресор.


Репортерката на Нова е част от екипа на телевизията от почти седем години. Отива там като стажант през февруари 2008-ма. По това време е студентка по журналистика в Нов български университет. Избира си частния ВУЗ пред Софийския съвсем умишлено.


"По това време на НБУ се носеше славата на място, където влизат неприетите другаде. Преди да го избера, разпитах и разбрах, че е по-добро обучението от гледна точка на практиката, а се ориентирах, че тя е най-важна в тази специалност. Знаех, че има колеги журналисти, които водят лекции там", обяснява Стоименова.


Всъщност тя не се записва директно в направлението "Масови комуникации". Първият семестър е студент в специалност "Администрация и управление", но посещава само лекциите по журналистика, за да може да вземе изпитите за там и да се прехвърли.


"Рискувах, защото не ходех на другите лекции и изпити. На практика, ако не бях изкарала достатъчно успех, за да се прехвърля, щях да загубя и двете", обяснява Марина.


В семейството няма други журналисти. Баща й Николай има семеен бизнес. Там работят майка й Надежда, а също и с 5 години по-големият й брат Доброслав. Марина също имала възможността да работи там, но тя твърдо отказала. "Не мога да си представя да работя с тях. Не мисля, че е добре да работиш с близки", категорична е тя. Въпреки това родителите не се сърдят за избора, даже напротив - подкрепят я. Друг е въпросът, че баща ѝ и до днес е малко сърдит и на нея, и на Доброслав, че не са заминали да учат и живеят извън България.


Майката на журналистката пък е най-големият ѝ коректив. След репортажи тя звъни, за да каже кое не ѝ е харесало и какъв въпрос е трябвало да зададе дъщеря ѝ на събеседника си. В такива моменти обикновено се сдърпват. Когато в ресора е спокойно и Марина липсва няколко дни от емисиите на новините, Надежда загрижено пита дъщеря си дали всичко е наред в работата. Именно майката предрича, че от нея ще излезе чудесен журналист.


"Нищо не помня, но тя ми е разказвала истории, когато бях малка. Говорила съм адски много и ужасно досадно. Спомням си само една реплика на морето. Бяхме се качили на рикша и аз не спирах да дрънкам някакви глупости.


Тогава тя ми каза: "Ти ще станеш или екскурзовод, или журналист, сигурна съм", смее се репортерката. За себе си пък тя била убедена, че ще стане писателка. Упорито пишела стихотворения, есета, а се гласяла да издаде роман. Така и не го написала, защото нямала конкретна идея за история.


По-късно детската мечта се смесила отчасти с шегата на майка ѝ. Представяла си, че ще работи в някой вестник или списание. И за малко писала за две издания, едното от които било гид. След като се връща от студентска бригада в Америка, отива за стаж в Нова, уж за малко. Никога не е вярвала, че ще работи в телевизия, защото се срамувала ужасно от камери.


"Много се притеснявах, не обичах да ме снимат и не можех да се възприема на запис", спомня си Стоименова.


Не помни как намира стажа, но не е през Галя Щърбева, която преподавала в университета. Било ужасно неудобно да моли новинарката да помогне. Щърбева, която сега е в отпуск по майчинство, дори първоначално е изненадана да види студентката си в телевизията. От нея Марина научава и най-много в началото.


Пет дни, след като прекрачва прага на Нова тв, Стоименова прави първия си репортаж. Той е за упътване за потребителя. За него тя трябвало да записва тогавашния омбудсман Гиньо Ганев. Девет месеца по-късно започнала да отразява по-сериозни теми, а имала и ресори - Министерския съвет и финанси и икономика. На втората година започнала да ходи в парламента. Малко след това става водеща на новините. Тогава Христо Калоферов излязъл в отпуск, а Евгени Генчев водел сутрешния блок. Промените съвпаднали с планирания летен отпуск на Марина. По тази причина не успяла да иде на море онова лято, но приела новинарския стол като шанс. Два месеца след това Костадин Филипов напуснал Нова и Христо Калоферов заел мястото му във вечерните новини. Затова Марина започнала да води сутрешните и обедните емисии постоянно.


Ставала всеки ден в 4 часа сутринта около 4-5 месеца, докато не направили Деница Суруджийска също водеща на новините. Така на всеки две седмици едната четяла новини, а другата правела репортажи. След още няколко месеца Стоименова се върнала изцяло в отбора на репортерите.


"За мен воденето беше интересно от гледна точка на опит, но много по на сърце ми е репортерстването. Динамиката, търсенето и показването на истината - това е моето нещо", категорична е тя. Затова ще я видите най-често на екран да предава за новините от "екшън събития". Такива са и продължилите цялото минало лято протести в София. На тях е с най-близките си приятелки Надя Ганчева и Мария Цънцарова, която сега е в Би Ти Ви. "Светата Троица" - така наричали трите репортерки, докато били заедно в Нова ТВ. Това лято Цънцарова се омъжи, а на сватбата си имаше 3 куми - Марина, Надя и Таня - единствената от компанията, която не е журналистка.


"Четирите сме хем много различни, хем много близки", обяснява Стоименова. Може би затова успяват да се изпокарат точно преди голямото събитие. Правят и невъзможното да скрият това от булката, която така или иначе била ужасно изнервена. Непрекъснато нещо се обърквало - я сватбената песен липсвала, я питката за младоженците я нямало. В крайна сметка сватбата става разкошна, а още на следващия ден сърдитите куми не помнят за какво са се сдърпали.


Въпреки натоварената си програма Марина намира време за хобито си - конна езда. От малка обожава конете. Даже като дете давала всичките си джобни на морето, за да се качи на някой кон. Още помни как един ден дали по-малко пари, тъй като майка ѝ я било страх и не искала дъщеря ѝ да се качва на коне. Марина обаче бързо се спазарила с човека, който отговарял за животните, да поязди конче за времето, което съответства на сумата. От година вече тя язди сериозно. Преживява и едно ужасяващо падане, при това от най-кроткия кон в базата.


"Изхлузих се от седлото и увиснах на хълбока му. Така изкарах три обиколки на манежа като цирков артист. Накрая инструкторът застана пред него, конят се изплаши, скочи наляво, а аз паднах надясно. Няколко месеца по-късно тя изцяло е преживяла шока от случващото се. Наскоро дори излезе нейн репортаж за звездите коне в киното.


Източник: в. „24 часа”