Рискове за страната ни има, конкретна заплаха- не

 

След терора в Париж рискове за България има, признаха властите в София. Страната ни е подложена на засилен натиск от чужбина да засили мерките за борба с тероризма.

 

Британският външен министър Филип Хамънд пристигна на посещение у нас. Визитата идва дни, след като британското разузнаване предупреди за опасността от нови атентати в Европа. 

Още по темата

 

Въпреки че съществуват рискове за България, вътрешният министър Веселин Вучков беше категоричен, че няма конкретна заплаха от извършване на терористичен акт у нас. Това стана ясно, след като министърът беше изслушан от народните представители във вътрешната комисия.  Атентатите във френската столица бяха и в основата на част от декларациите на депутатите в началото новата парламентарна сесия. Изслушването на вътрешния министър по темата за тероризма мина закрито за медиите заради класифицирана информация.

 

Въпреки липсата на конкретна заплаха у нас, присъствието на полицията е засилено на всички места, където се събират повече хора. 

 

Част от народните представители остро осъдиха  атаката в Париж. 


Ние осъждаме категорично всякакви прояви на тероризъм. В момента светът все повече се превръща в арена между тероризма и национализма”, заяви Лютви Местан. 

 

А от „Атака” определиха случилото се във Франция като „пиесата Шарли”. 

 

Границата ни също остава  под сериозно наблюдение.  Вучков е категоричен, че ако е необходимо, армията също ще помага на границата ни не само с логистика, но и с човешки ресурс. В момента се прави преструктуриране на гранична полиция. Трябва да продължи работата и по преградното съоръжение.

 

Пред народните представители премиерът Бойко Борисов припомни, че до момента на границата са задържани около 35 хиляди чужди граждани, които са се опитали нелегално да влязат у нас.  По думите му, в момента няма напрежение на границата.