Над 20 години Ангел Топкаров работи като директор на затвор

 

Тази събота, 17 януари в “Ничия земя” Даниела Тренчева развенчава митовете за специално подготвени убийци на убийците. Над 20 години Ангел Топкаров работи като директор на затвор – първо в Пазарджик, после – няколко години на Софийския.

 

Шефът на затворите Топкаров е присъствал на десетки изпълнения на смъртни присъди. Криел от семейството си и до момента не е разказвал разтърсващите истории на смъртници, не е говорел за последните им думи, желания и търсенето на още малко мигове живот.

 

Има и такива професии - да си екзекутор над 20 години е всичко друго, но не и кариера. Присъда би била по-подходяща дума - присъдата да изпълняваш смъртните наказания. Някои ще го осъдят, други ще го съжалят. А той ще каже, че всички грешки се заравят в земята…

 

Казват, че няма бивш затворник, както и бивш наркоман. Може би важи и за бившите шефове на местата зад решетките. До фабриката за безименни гробове са стигнали много. Пътят е минавал през греха, през затвора и отново през греха. Последното е свързано и с невъзможното оцеляване на надзирателите, които са стреляли. Част от тях са се пропили, други са се побъркали, но живи почти няма. Сега, когато няма смъртни присъди – пътят минава просто през съвестта. Но дали онази фабрика е останала в миналото или продължава да съществува, за да убива бавно виновните живи? Дебатът за или против смъртното наказание остава. Показахме ви просто как се живее след него”, казва Даниела Тренчева.

 

 

 Гледайте какво разказа  Ангел Топкаров в предаването "Ничия земя" тази събота точно в 
18:00 часа по Нова телевизия!