Сблъсък в столичния градския транспорт - между контрольори и пътници без билети

 

Зрители на Нова телевизия сигнализираха, че контрольори в градския транспорт си затварят очите пред нередовни пътници в ромските квартали. Това провокира екипа на "Здравей, България” да направи експеримент и да провери дали наистина има подобно разделение на гратисчиите.

 

Сблъсък в столичния градския транспорт - между контрольори и пътници без билети. Нарушителите реагират по този начин, защото не са свикнали да ги проверяват. Издействали са си спокойствието след множество нападения и заплахи. И нашият експеримент го доказва.  

 

В продължение на няколко дни се возим в различни трамваи, тролеи и автобуси и забелязваме, че в центъра контрольорите проверяват, но не и в ромските квартали. Като в автобус номер 56 например и другите, които се движат по същия маршрут - от квартал "Западен парк" през "Факултета".

 

Подаваме сигнал до ръководството на градския транспорт и контрольори правят проверка във всички автобуси, които минават през квартал "Факултета”. Резултатът – в автобусите се возят и пътници с билети, но те се броят на пръсти.

 

Нарушителите са свалени от автобуса и глобени. Учудени са, че им правят проверка. Повтаряме експеримента и в друг столичен квартал - „Христо Ботев”. Оказва се, че и там нямат навик да си купуват билети. Проверката на контрольорите доказва резултата от нашия експеримент. Повечето пътници са без билети.

 

В крайна сметка, докато за едни градският транспорт е безплатна социална придобивка, ощетени оставаме всички ние, които плащаме за билети.