Изследване на проблема ги нарича "университети за терористи"

Нови арести за тероризъм във Франция. Задържани са петима чеченци по подозрение, че са подготвяли терористичен акт.

 

Според френските тайни служби, едно от местата, на които се радикализират най-много мюсюлмани, са затворите. Изследване на проблема ги нарича "университети за терористи".

 

Типичен пример е затворът със строг режим в покрайнините на Париж. Това е мястото, на което са се запознали двама от терористите, които извършиха нападенията в Париж преди 2 седмици. Шариф Куаши и Амеди Кулибали са били заедно тук през 2005-та и 2006-та. Смята се, че са били радикализирани от Джемал Бехал - известен с това че набира хора да се бият за „Ал Кайда”.

 

"Двамата младежи са били в директен контакт с Бехал в продължение на 7 месеца. Това е имало ужасяващ ефект”, коментира експертът по антитероризъм Жан Шарл.

 

Охранителите в затвора казват, че поддържането на реда е практически невъзможно. Дори в режим на пълна изолация, затворниците намират начин да комуникират чрез система от сигнали с въжета от дрехи или чаршафи

 

"Двама души пазим 200 затворници. Няма начин да се спазва реда", категоричен е охранителят Давид Дюлондел. 60 процента от затворниците във Франция са мюсюлмани. Свещениците, които посещават затворите твърдят, че без тяхното напътствие, радикализирането ще е масово.

 

"Затворниците са самопровъзгласяват за имами. Започват да учат някаква тяхна, радикална версия на исляма. Досега властите не ни обръщаха внимание, когато алармирахме за проблема", коментира имамът на затворите в Парижка област Мисум Шауи.

 

Лошите условия в затворите също допринасят за податливостта на затворниците към радикални идеи и призиви за борба. Никой не може да каже колко връзки като тази между Куаши и Кулибали са били създадени във френските затвори.