Тежката психична болест може да се обостри и при най-редовно взимане на медикаменти, твърди тя

 

"Големият проблем е, че психично-здравната помощ у нас е с лошо качество и го заявявам съвсем отговорно като човек, който 22 години работи в тази система”.

 

Това заяви в "Здравей, България” д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и шеф на клиниката в Курило край София във връзка с инцидента в "Горна баня” и барикаридиралия се мъж, който стреля от дома си. Както вече стана ясно, той е страдал от шизофрения и е бил на хапчета.

 

"За съжаление в нашите условия и грижите, които осигуряваме на психично болните като общество, рисковете да се случи такова нещо не са малки. С конкретния човек проблемът е, че е болен и че трябва да се лекува”, коментира тя.

 

По думите ѝ, ако един ден не се пият хапчета, това не може да отключи подобна агресия

 

"Като всяка хронична болест, тежката психична болест може да се обостри дори при най-редовно взимане на медикаменти, поради което е необходимо контролът да е по-сериозен и пациентите непрекъснато да са под грижата на специалисти. Това не означава да са постоянно в болница. Да се грижиш за психично болен вкъщи обаче е много тежко”, обясни още психиатърът.