Радикалната лява партия СИРИЗА увеличава преднината си пред десноцентристката „Нова демокрация”

 

Три дни остават до решаващите избори в Гърция. Радикалната лява партия СИРИЗА увеличава преднината си пред десноцентристката „Нова демокрация” на премиера Андонис Самарас. Според публикувано днес социологическо проучване СИРИЗА води с 5,3 процента. Предишното проучване ѝ даваше преднина от 4,6 пункта. Според друга анкета радикалната партия води с 4,8 процента.

 

Хиляди привърженици на СИРИЗА се включиха в заключителния митинг от предизборната кампания в Атина. Лидерът на радикална левица Алексис Ципрас поиска да му се даде възможност да сложи край на политиката на строги икономии.

 

„Дайте ни мандат, за да сложим край на катастрофалните заеми и да можем да преговаряме. Гласувайте за стабилността, дайте ни сила да поведем Гърция към нови висоти. Дайте мнозинство на СИРИЗА, каза Ципрас.

 

Той успя да изнерви до краен предел международните финансови пазари с обещанието си да сложи край на политиката на строги икономии, както и да поиска отписване на половината от гръцкия дълг след края на сегашната спасителна програма. На сцената към Алексис Ципрас се присъедини лидерът на испанската радикална лява партия „Подемос” Пабло Иглесиас.

 

Преднината, която социолозите дават на СИРИЗА преди вота, вдъхва голяма доза оптимизъм на гръцките избиратели, изморени от строгите икономии. Въпреки че тя се увеличава, социолозите не дават категорично мнение за изхода от изборите.

 

За днес е насрочен и заключителният предизборен митинг на премиера Андонис Самарас от „Нова демокрация”.