От БСП предлагат срокът за възстановяване на сумите да се удължи до края на май

Над 200 000 бедни българи може да си върнат данъците за миналата година. Тази възможност се предвижда в законова поправка, внесена в парламента от БСП. Предишното правителство въведе това данъчно облекчение, но се оказа, че то не работи. 

 

Откъде всъщност дойде проблемът? Да си представим, че една жена месечно е взимала 340 лева. Освен заплатата си обаче, е получила и детски, помощи за първокласник, помощ за отопление, освен това са й начислени няколко стотинки лихва по дебитната карта. Дори само заради едно от тези плащания тя влиза в графа богати. От БСП признаха, че не са написали закона както трябва и със задна дата планират промени.

 

340 лева месечно – толкова е била заплатата на строителния работник Валери Сулев през 2014 година. Очаквал с нетърпение тази година да му върнат данъците, защото парите не стигат. 

 

Точно затова се е надявал, че управляващите ще спазят обещанието си и ще му върнат данъците. Вече знае обаче, че няма да стане. Причината – взел е помощи за бедни.

 

И не е изключение. Още в края на миналата година експерти от НАП предупредиха, че 90% от хора с минимални доходи ще са като Валери. И се оказаха прави – от началото на годината само 150 души са подали декларации за връщане на данъците. И БСП със задна дата се заеха да променят закона си.

 

Поправката в закона обаче трябва да бъде гласувана в парламента. А най-голямата партия там – ГЕРБ – не възнамерява да я подкрепи.

 

Шанс обаче има, защото другите партии все още не са решили. Решен е единствено Валери – да не спре да се надява.

 

От БСП предлагат срокът за възстановяване на данъците да се удължи до края на май, за да има време за приемането на поправката в парламента. Цената на закона обаче е 150 милиона. От БСП са категорични, че тези пари са заложени в бюджета за тази година. Според ГЕРБ такива средства няма.