Да живее в такава сграда се оказва, че не е много лесно

 

Най-старата обитаема къща в столицата е на близо 140 години.

 

София е град от античността, но обитаемите и функционални стари сгради в българската столица, ако не броим някои църкви, като че ли не са толкова много. И невинаги са в добро състояние. Често липсват покриви, изолация, дограма и остъкляване. Недялка обаче харесва да живее в стара къща.

 

„Тя е еврейски стил. Евреи са я строили, доколкото знам”, каза жената.

 

Недялка е знаела, че да живееш в такава къща не е лесно. И не само заради отоплението през зимата.

 

„Направихме пълно преустройство, преградихме две стаи. Налагаше се кухнята да оправим, направихме баня, тоалетна. Защото банята и тоалетната са долу, в мазето. Тя е била собственост на едно семейство”, обясни Недялка.

 

Въпросът защо в началото на 20-и век хората са живели в по-големи къщи, е трудно да бъде разрешен. Старите къщи са навсякъде в центъра, но може би най-старата обитаема постройка е и най-добре скрита. Ако другите са все пак в модернистичен стил, една от тях, на която с натъкна екипът на Нова, е по-скоро възрожденска. За нея има различни твърдения. Едното е, че е била собственост на гърци. Тя е била хан за пътници по пътя за Гърция. Твърди се, че това е най-старата къща в София.

 

Дългата къща с чардака днес е в във вътрешен двор на голяма кооперация. Пак се ползва по предназначение, не като хан, а като младежко общежитие.