Нова наредба за правилата по ски пистите у нас цели да се намали броят на пострадалите скиори и сноубордисти

 

Въвежда се нова наредба за правилата по ски пистите у нас. Целта е да се намали броят на пострадалите скиори и сноубордисти. За спазването на реда ще следят специални патрули. А табели в различен цвят ще ни показват степента на трудност на пистите.

 

В курорта Пампорово и в момента има табели, които ориентират скиорите за трудността на пистите.

 

„Най-лесната е зелената. След това е синя, червена и черна”, обяснява Петър Крайчев,
управител „Снежен контрол”, Пампорово. 

 

Ски патрулът на Пампорово редовно се сблъсква с хора, които в търсенето на адреналин, застрашават не само своя живот, но и този на останалите скиори.

 

„Често се случва да видим начинаещи по червени и черни писти. Всеки ден има случаи, в които момчетата от Планинската спасителна служба изнасят хора със счупени крака и счупени ръце. Хората надценяват своите възможности”, разказва Александър Димитров. 

 

Засега единственото, което можели да направят с нарушителите, е да ги предупреждават. Всички, които се грижат за безопасността в курорта, приветстват новата наредба. Надяват се тя да им даде по-големи правомощия включително и санкции.

 

„Можем да им отнемаме картата и парична глоба”, обяснява Петър Крайчев.

 

До няколко дни ще бъдат монтирани новите указателни табели. Те освен че показват сложността на пистите в съответния цвят, съдържат много полезна информация за скиорите. Затова какво е разрешено и какво е забранено да се прави по пистите.