Гражданите на Киев отдадоха почит към паметта на загиналите в резултат на атаката

След ракетния обстрел срещу Мариупол гражданите на украинската столица Киев отдадоха почит към паметта на загиналите в резултат на атаката. Те поставяха цветя и свещи на площад "Независимост”. 

 

Междувременно се появиха информации, че президентът на Украйна Петро Порошенко е постигнал споразумение за преговори в „женевски формат” с участието на САЩ, Евросъюза, Украйна и Русия. 

 

"Целият свят е потресен от ужасната трагедия в Мариупол. Терористичната атака отнесе десетки украински животи, ранени са над 100 невинни, сред които и деца. Злото ще бъде наказано”, каза президентът.  

 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун осъди ракетната атака срещу контролирания от украинското правителство град Мариупол и денонсира цитирам „провокативните изявления от страна на проруските сепаратисти”. 

 

Той отбеляза, че ракетите са били насочени преднамерено срещу гражданските райони, което представлява нарушение на международния хуманитарен закон.  

 

Представителят на Украйна в Европейския съюз Константин Елисеев е изпратил писмо към ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини с призив за свикване на извънредно заседание на министрите на външните работи на страните-членки на ЕС във връзка със стрелбата срещу Мариупол.