Авансът на крайно лявата партия вече е около 3%

 

В съседна Гърция близо 10 милиона избиратели са призовани да гласуват предсрочно за нов парламент. Гърците трябва да изберат 300 депутати, които да зададат посоката за бъдещето на южната ни съседката. Международната общност и финансовите пазари следят с огромно внимание вота. 

Още по темата

 

За първи път е възможно партия, различна от Нова демокрация или ПАСОК, да управлява Гърция. Такова нещо не се е случвало от 1974 г. насам. СИРИЗА е начело в анализите преди деня на изборите. В последните часове обаче преднината на крайно лявата партия бе намалена – от над 5% на около 3%.

 

Гърция се изправя на кръстопът пред какъвто не е стояла от десетилетия. Причината – на съседите ни им се налага да избират между омайващи леви идеи и трудни за преглъщане реформи. Крайно лявата СИРИЗА обещава, а на сегашните управляващи от Нова демокрация им се налага да убеждават хората да не гледат през розови очила.

 

Сблъсъкът е между Алексис Ципрас и Андонис Самарас. Първият - от средната класа с държавно образование, а вторият - от старата гръцка буржоазия и възпитаник на Харвард. А този сблъсък се отразява на хората. Те се умориха от затягане на колани. По времето на управлението на Самарас икономиката започна бавно да се възстановява, но хората не го усетиха. СИРИЗА използва това и първоначално дори обеща да изостави еврото. Но Европа не се уплаши и се появиха коментари, че дори Германия може да преглътне излизането на Гърция от еврозоната. 

 

И като при игра на нерви, СИРИЗА направи крачка назад или поне в страни. Гърция ще запази еврото, но иска да плаща по-ниски лихви от договорените за 240-те милиарда, които получи в годините назад.

 

Бившият лидер на Нова демокрация Костас Караманлис е имал трудности с това да гласува, защото в неговата секция се оказа, че секционните представители не са отишли навреме и е трябвало да ги доведат с полиция.