Двама депутати не достигат на радикалната левица, за да състави самостоятелно правителство

Радикалната левица СИРИЗА, която спечели почти 50% от гласовете на изборите в Гърция, е постигнала споразумение за формиране на правителствена коалиция с евроскептиците от партията „Независими гърци”.

 

Малката партия, която получава 17 места, беше създадена от отцепници от управляващата консервативна "Нова демокрация".

 

Само две депутатски места не достигнаха на СИРИЗА, за да състави самостоятелно правителство.

 

Същевременно финансовите пазари реагираха нервно на изборния резултат, тъй като лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас обещава да предоговори споразумението за гръцкия дълг. Опасенията са, че и други страни членки на еврозоната могат да тръгнат по същия път. 

 

„Гърция обръща страницата. Гърция остава в миналото катастрофалните мерки за строги икономии, оставя и страха, и самодържавието, оставя в миналото пет години на унижение и мъка”, заяви Алексис Ципрас в центъра на Атина след изборния ден.

 

След съобщаването на резултатите еврото достигна 11-годишен минимум на азиатските финансови пазари. Малко след това то все пак успя да възстанови част от стойността си.

 

Германия настоява Атина да спазва договореностите за спасителния план на стойност 240 млрд. евро, който не позволи Гърция да изпадне в банкрут, но донесе много лишения на гърците. Според британския премиер Дейвид Камерън резултатът от парламентарните избори в Гърция ще засили икономическата несигурност в Европа.

 

Интересен факт е, че Гърция ще се управлява от партия, която е различна от „Нова демокрация” и ПАСОК. Такова нещо не се е случвало от 1974 година. 

 

След среща с Алексис Ципрас лидерът на „Независими гърци" (АНЕЛ) Панос Каменос потвърди, че ще подкрепи правителството на СИРИЗА. Кабинетът ще се състои от 10 министри.

 

Каменос добави, че следобед Ципрас ще отиде при президента и ще положи клетва като премиер, а след това ще съобщи състава на новия кабинет. 

 

Източници от централата на АНЕЛ разкриха, че "Независимите гърци" са заинтересовани от секторите външна политика, имиграция, обществен ред, сигурност и морски флот. Според източниците пост в новото правителство ще има и самият Каменос.