Те са били отвлечени от полицаи, а след това избити от членове на картел

Мексиканските власти приемат за сигурно, че изчезналите през септември 43-ма студенти в южната част на Мексико, са жертва на убийци от организираната престъпност. Това съобщи във вторник мексиканският министър на правосъдието Хесус Мурильо Карам, предаде БГНЕС.

 

Разследването, включително показанията на близо стотината задържани и материалните факти, сочат, че студентите са били убити. Те са били отвлечени от полицаи, а след това убити от членове на картел.

 

Масови протести зачестиха в югозападния мексикански щат Гереро и участниците в тях настояваха за светлина върху изчезването на 43-мата студенти. Те са на възраст между 18 и 21 години. Всички учеха първа или втора година във висшето селскостопанско училище в Айосинапа, в щата Гереро. Градът, от който те произхождат, е известен бастион на социалното недоволство в един от най-бедните щати на Мексико, в който убийствата са най-много в цялата страна.

 

Сред задържаните за изчезването беше и съпругата на бившия кмет на мексиканския град Игуала, където на 26 септември изчезнаха 43 студенти. Тя беше обвинена официално за участие в организирана престъпна група.

 

Счита се, че тя е главен представител в Игуала на престъпната групировка „Герерос Унидос”, заподозряна за вероятното избиване на 43-та студенти.

 

Общо 90 души - местни полицаи, наркотрафиканти и местни ръководители, са арестувани до момента във връзка със случая с изчезналите в Игуала. Бившият кмет на града Хосе Луис Абарка и съпругата му, считани от властите за поръчители на отвличането, са арестувани на 4 ноември. Абарка бе обвинен на 15 ноември за организирана престъпна дейност, отвличане и убийство.

 

Президентът на Мексико беше изправен пред надигащите се протести и обеща да направи всичко да бъдат наказани виновниците.