Инициативата ще се провежда веднъж месечно в града

Храна и финансова помощ за отопление, за стотици пострадали от наводнението в Мизия. Средствата идват от кампанията на Нова телевизия и Фондация „Помощ за благотворителността в България” - "Заедно в бедствието".

Още по темата


Инициативата ще се прави веднъж месечно в града, а след това ще се насочи и към други населени места, които имат нужда от помощ.


В Мизия трудно преглъщат сълзите, когато домът е заменен с фургон, а спомените са само болка.
„Старецът ми умря по чуждите къщи. В Лом съм седяла четири месеца. Там умря. Докарах го мъртъв у дома, в двора, та поседне и го закопахме”, разказва Маргарита.


Ако болката все още не стихва с времето, то поне добрината мъничко ги успокоява. С дарението, което ще имат всеки месец сега получиха индивидуални пакети с храна до 9 килограма. Бяха разпределени и фамилни между 10 и 16 килограма, в който са предвидени и децата.


„Има зърнени храни за закуска, има натурален сок, има бисквити, съответно има и лакомства, които биха ги зарадвали. А за цялото семейство – храна, която е достатъчна, за да могат да направят поне 20 приготвяния на храна за цялото семейство”, обяснява Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка.


„Това е допълнителна инициатива за хранително подпомагане към Нова телевизия, тъй като към нас се обърнаха дарители, които дариха храни, брашно по-специално, и хора, които дариха ваучерите си за храна”, обясни Елица Баракова, изп. директор на Фондация „Помощ за благотворителността”.


С част от парите ще бъдат посрещнати разходите на хората за ток, дизелово гориво и вода до момента. Първата вноска е 12 000 лева.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Румяна Попова