От 3 месеца Комисията за финансов надзор проверява сигнал, подаден от 4-те най-големи дружества

 

От 3 месеца Комисията за финансов надзор проверява сигнал, подаден от 4-те най-големи  дружества. В него се твърди, че има пазарни манипулации, извършени от конкретни пенсионни фондове и че те поставят в риск осигурителната система. Темата предизвика разгорещени спорове между депутатите в Бюджетната комисия.

 

Писмото е постъпило още през октомври в Комисията за финансов надзор. Внесено е от четири дружества, които държат 60 процента от осигурителния пазар. Оказва се, че от Комисията за финансов надзор не само че знаят за сигнала, но дори сами са посъветвали дружествата да го внесат. Проверката обаче може да трае до 2 години.

 

От ГЕРБ нарекоха писмото пикантерия и акцентираха върху, според тях - по-важния факт, че средната годишна доходност на фондовете всъщност е отрицателна.

 

На този фон реформаторите настояха за спешна оставка на ръководството на КФН заради липса на контрол. Председателят на Комисията Стоян Мавродиев обаче отказа да я подаде.  

 

От Комисията за пореден път напомниха за своите предложения: таксите, които взимат пенсионните фондове да станат по-малки. Целта е личните партиди на всеки осигуряващ се да станат по-големи.