До часове се чака развръзка по кризата с шестимата българи, които са в плен на бунтовници от понеделник

 

До часове се чака развръзка по кризата с шестимата българи, които са в плен на бунтовници в Судан от понеделник.

 

Най-важното е, че шестимата мъже са в добро състояние – живи и здрави. С тях са водени разговори по телефона и днес. До момента няма информация за отправени искания или откуп. Преговори за освобождаването на българите се водят от представители на ООН на място.

 

Шестимата българи бяха принудени да приземят хеликоптера, с който извършват хуманитарни доставки на храна в отдалечен район, на границата с Южен Судан. Екипажът е в лагер на антиправителствени бунтовници. Машината на българската компания "Хели Ер" работи в района по договор със Световната продоволствена програма на ООН.

 

Шестимата българи са добре. С тези думи започват всички, които работят по решаването на кризата и в България и в Судан. „Говорихме с тях отново днес и те потвърдиха, че са добре и не са пострадали. Правим всичко по силите си, за да бъдат освободени", коментира говорителят на Световната програма на ООН по прехраната Амор Алмагро.

 

Преговорите за освобождаването на българите в Судан се водят на най-високо ниво в ООН. Алмагро обясни, че това е първият подобен инцидент за последните две години. От „Хели Еър” потвърждават, че още 8 техни машини участват в хуманитарни мисии в Африка.

 

Най-жадни за добри новини в подобни ситуации са близките на похитените. Българката Данка Панчова беше отвлечена от въоръжени бунтовници от летище в Централна Сомалия през ноември 2008-ма. Родителите ѝ още помнят 9-те месеца неизвестност и страх.

 

За Данка историята приключи благополучно. Днес продължава да работи в хуманитарна организация във Франция. И преговарящите от ООН и от външното ни министерство изразиха надежда, че и сънародниците ни в Судан да бъдат освободени съвсем скоро.