Тъжната вест беше съобщена в пленарна зала от Цецка Цачева

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание паметта на д-р Желю Желев, президент на Република България в периода 1990 – 1997 г. Тъжната вест беше съобщена в пленарна зала от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

 

„Напусна ни Желю Желев – президентът, чиято държавническа дейност винаги ще свързваме с началото на демократичните процеси в България“, отбеляза тя.

 

„Желю Желев беше образец за гражданско и интелектуално достойнство, безкомпромисно предан на свободата и демокрацията. Приносът му за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни“, заяви от трибуната на парламента Цачева. 

 

„Познавах президента Желев от преди '89-а година. Една изключителна личност и обществено ангажирана. Личност, която участва в прехода и въпреки политическите му позиции, които невинаги можеха да бъдат споделяни, той беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България. Вечна му памет!”, заяви председателят на БСП Михаил Миков.

 

"България загуби първия демократично избран президент. Членовете и симпатизантите на ДПС искрено обичаха д-р Желев, защото макар той да бе основател и първи председател на СДС, по-късно вече избран за президент, той се издигна до висотата да бъде президент на всички български граждани – един истински обединител на нацията", каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

По думите на Местан, ако има български политик - символ на демокрацията, то това е точно д-р Желев. "Него загубихме днес. Поклон пред светлата му памет", завърши Местан. 

 

"Желю Желев е символ на това, че в България промените никога не се изродиха в напрежение", обяви председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

 

"Според Кънев президентът Желев ще остане в българската история като един от хората, благодарение на които с всички неудачи, никога не сме се отклонили от пътеката на демокрацията и гражданския мир. Неговата роля за това е повече от определяща", каза Кънев.