"Желанието ни е да не бъде наказана България", добави премиерът

"Надявам се да се намери безопасна технология за добив на шистов газ". Такова мнение изрази премиерът Бойко Борисов по време на среща с членове на Американската търговска камара в България на тема за приоритетите на българското правителство през 2015 г., свързани с икономическия растеж, инвестициите и европейските оперативни програми.

 

"Шистовият газ - сложихме мораториум, имаше много мощна кампания, пускаш новините, оттам една чешма и от нея излиза огън: едни лоши американци, които искат да ни надупчат земята. Ние се съобразихме с обществените страхове. Затова и на Джон Кери казах: "Тази тема днес не се коментира". Друг е въпросът, ако има обществен дебат, защото България е най-богата в Европа на шистов газ. Какво би се случило, ако имаме такъв евтин добив, но никой досега не го повдига. България плаща най-скъпия газ в Европа, два пъти по-скъп от Германия", добави Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

 

Той изрази надежда да се намери технология, която да гарантира безопасен добив на шистов газ.

 

"Желанието ни е да не бъде наказана България, защото ако това се случи, значи не сте истински приятели на България. България не трябва да бъде наказана, а това зависи от нашите съседи. Иначе как ще обясняваме на българите - да ни падат проектите и в същото време други да се възползват", коментира той проектите в енергийната сфера на съседите ни.

 

"Не е коректно. Доказали сме, че България е от най-добрите партньори и на САЩ, и на ЕС. Българите обаче обичат Русия и не трябва да се прави антируска политика. В същото време - ако сме им толкова мили, да ни свалят цената на газта като на германците. Ще си отстояваме интереса, пък ако трябва да паднем и още веднъж от власт", подчерта Борисов.