Също толкова смятат, че журналистите от "Шарли Ебдо" заслужено са пострадали

Малко над 20% от турците подкрепят използването на насилие в името на исляма. Mнозинството от населението на югоизточната ни съседка обаче не одобрява такова поведение.

 

Това сочат резултатите от проучване на общественото мнение, извършено от базирания в Анкара център за стратегически и социални проучвания, съобщи в. "Тудей`с Заман".

 

Отрицателно настроените по въпроса турци са 73,6 на сто. Анкетата под лого "Пулсът на Турция, Религия, насилие и свобода" е проведена от 17 до 20 януари в 26 провинции, като са интервюирани 2 759 души, съобщава БГНЕС.

 

Притеснително е, че в сравнение с проучване от септември 2014 г. одобряващите насилието в името на исляма са се увеличили от 13% на 20,1%. Проучването на МетроПОЛЛ разкрива, че мнозинството турци са на мнение, че френското сатирично издание "Шарли ебдо" е оскърбило пророка Мохамед с противоречивите си карикатури, но казват, че това не дава право за извършване на терористични атаки срещу списанието.

 

Но 20% от участниците в допитването са на позиция, че екипът на "Шарли Ебдо" заслужено е избит за публикуване на карикатури, изобразяващи пророка. Запитани кой е организирал нападението срещу редакцията, 31,1 % са на мнение, че става дума за радикална ислямистка групировка, докато 44,3% вярват, че зад престъплението стоят чужди специални служби. Това показва доколко теорията за конспирация се е разпространила в Турция.

 

Според 59,7% от турците в момента е в ход сблъсък между исляма и Запада, докато 31,2% са на противоположното мнение. Въпреки широко разпространените антизападни чувства 69,5% от допитаните са на мнение, че мюсюлманите и християните могат да живеят съвместно в мир, докато 24,6 на сто не мислят така.