След 5 години няма да има кой да поддържа съоръженията

 

Хиляди опасни асансьори продължават да са в движение. Проблемът остава нерешен въпреки честите инциденти с пострадали и жертви. Нова Телевизия продължава да търси възможните решения на проблема. 


Всъщност, според експертите, опасни са асансьорите, произведени преди 1980 година. За тях експертите от фирмите по поддръжка твърдят, че няма как да бъдат спасени и да станат по-безопасни само с ремонт. Нужна е пълна подмяна на съоръжението.


Основният проблем според фирмите за поддръжка са годините. Повечето асансьори са твърде стари. От Техническия университет в София обаче не споделят това мнение напълно. Според тях някои от съоръженията все още могат да бъдат спасени. По тяхно мнение невинаги е необходимо да се подменя целия асансьор, което пък би струвало и по-евтино, отколкото да се купува нов асансьор.

 

Цената на един асансьор е около 30, 40 хиляди лева. Ако разпределим 30 000 лева в един осеметажен блок с 32 апартамента, се получава следното: от лукса да виждат нов асансьор във входа веднага ще се откажат първите два етажа. Остават 24 апартамента. За четирима от собствениците сумата е непосилна, защото са пенсионери. И така 20 апартамента ще се наложи да платят по 1500 лева накуп, за да ползват безопасен асансьор. 

 

 Ако все пак се намери етажна собственост, способна на чудо от този мащаб, идва следващият проблем. След 5 години няма да има кой да поддържа нито новите, нито старите асансьори. Липсват учебни заведения, които да подготвят тези хора. Липсата на желаещи е продиктувана от ниското възнаграждение. От учебните заведения признават, че това е така. 

 

Друга причина е ниското заплащане - средно 800 лева на месец. А парите за асансьорните техници идват от таксите на етажната собственост. Според фирмите за поддръжка сега те са символични.