Ако бъде приета, промяната ще засегне най-вече ромите

Ограниченията за социални помощи за малолетни и многодетни майки – на път да съберат мнозинство в парламента. Отпор на идеята дават само от ДПС. А социалният министър Ивайло Калфин беше обвинен в дискриминация.


Политиците започнаха да смятат колко пари си докарват многодетните и малолетни майки.   
„Бизнесът, който се извършва с детски надбавки, трябва да спре”, обяви Димитър Делчев от Реформаторския блок.


Идеята на социалния министър майките, чиито дъщери също са родили преди да навършат пълнолетие, да не получават надбавки. А ако бъде приета, промяната ще засегне най-вече ромите.


„При ромската общност ранното обвързване е традиция”, на мнение е Илия Илиев от ДПС.
Лина е на 18 години, но казва, че първо е изучила и едва след това се е оженила. Не така стоят нещата при 17-годишната Наташа. Тя е майка на две деца. Заради това вече не учи, а нейната майка не получава надбавки.


Идеята на Ивайло Калфин ще гони и възпитателен ефект. Деца да не раждат деца. Че това не бива да става са съгласни всички – и управляващи и опозиция. Разминават се обаче в методите.
„С какво детето на една 17-годишна майка е с по-малки права”, пита Илия Илиев.


„Имах предвид 13-годишни майки, не 17-годишни”, категоричен е социалният министър Ивайло Калфин.


„Деца раждат деца за нас е неприемливо и ние сме го казвали, но не смятаме, че решението на този проблем минава през дискриминационни действия”, на мнение е Хасан Адемов от ДПС.


От БСП са склонни да приемат част от идеите. Не са съгласни само с това сумата след третото дете да намалява.


„Искаме да стимулираме раждаемостта, пък да намалим сумите за повече деца”, казва Георги Гьоков от „БСП - Лява България”.


В същото време обаче левицата иска да се стимулира двудетния и тридетния семеен модел. От ГЕРБ също клонят към зеления бутон за идеите на Калфин.


„Когато предприеме да бъде майка, приема хипотезата, че вече е надраснала”, Александър Ненков от ГЕРБ.


И от Реформаторския блок одобряват промените. Особено в частта им помощите да не идват в брой, а под формата на такси за детски гардини, учебници или други.


Повече по темата гледайте във видеото.