В над 92% от фирмите у нас работят по-малко от 10 души

Малките фирми вече няма да правят годишен график за отпуските. Промяната е част от програмата на правителството до юни, която беше приета. Целта на мярката е да облекчи бизнеса и да му спести време и пари.


Още от декември миналата година всеки един от 60-те служители в случайно избрана от нас фирма знае кога ще почива през следващата. Планират, защото законът ги задължава. Юлиан също е сред съвестните.


„И точно два месеца след това разбрахме с моята приятелка, че очакваме наследник”, споделя продуктовият мениджър Юлиан Аспарухов.


Така плановете за ваканция в Гърция отиват в кошчето. Макар че все още фигурират в графика.


„Както и сами разбирате и се досещате, няма да бъдем на плажа или в самолета да летим за някъде и ще бъдем вкъщи и ще се радваме на нашето бебе”, казва Юлиан Аспарухов.


Точно, защото е трудно да планираш отпуските си година напред, в тази фирма са измислили собствена онлайн система.


„В момента, когато някой спешно се нуждае от човек, вижда кой го замества, колко време няма да го има и да си направи собствения план, за да се задвижи системата”, обяснява Илия Петров, директор „Човешки ресурси”.


Много от големите фирми обаче не са толкова находчиви. Затова от синдикатите са катеогрични – ако графикът отпадне, да отпадне за всички. Не само за малките фирми.


„Дали си овчар на 5 или 50 овце е едно и също. Все си овчар”, на мнение е Чавдар Христов от КНСБ.


От държавата обаче напомнят, че в над 92% от фирмите у нас работят по-малко от 10 души. А опадането на задължението да правят графиците ще им пести годишно над 6 000 000 лева.

 

Социалният министър Ивайло Калфин отхвърли и притеснението, че с новата мярка, шефовете ще могат да лишават служителите си от отпуск.  


„Има начин да се следи. Всеки един работещ в малко или голямо предприятие има същите права”, обяснява социалният министър Ивайло Калфин.


Промени за големите фирми обаче засега не се предвиждат. Затова междувременно в този офис са намерили още един начин да облекчат времето си до отдавна планираната ваканция. Развили интернет игра, която играят помежду си.


Повече по темата гледайте във видеото.