Дигата край реката не е цяла, а хората треперят при всеки дъжд

Вчера се навършиха 3 години от наводнението в село Бисер. Загинаха хора и десетки семейства останаха без дом, след като се скъса стената на язовир "Иваново".  22 семейства все още чакат домовете им да бъдат възстановени. Дори дигата край реката не е цяла. Поне 150 метра от нея липсват. А реката често вдига нивото си, което повишава рисковете. Три години след трагедията виновни няма. Разследването се води от Военно-окръжната прокуратура, делото все още е в досъдебна фаза и е срещу неизвестен извършител. 

 

За историята на една роза, открита в руините и за новото датиране там - преди и след потопа.

 

6 февруари 2012-та ще остане завинаги в спомените не само на хората от Бисер. Стихията връхлетя селото рано сутринта. Дни по-късно стана ясно, че и много от къщите, които не бяха паднали, ще бъдат съборени.

 

Семейство Димитрови научи, че ще остане без дом докато се чудеше как ще възстанови стария си. Дни по-късно къщата беше съборена, а в руините семейството откри роза. Роза, която винаги е стояла в хола им. Днес семейство Димитрови имат нов дом, построен с пари от даренията, които цяла България събра за Бисер.

 

Наводнението разруши 56 къщи. Построени бяха едва 43 от тях. Росен Иванов и днес живее във фургон. Има две деца, които  живеят с майка си в друго село. Тук няма къде. Росен обвинява държавата, че не е разпределила правилно пари за нови къщи и не вярва, че някой ден ще има нов дом.

 

"На хората направиха за по 100 000 лева къщи, пък аз се бутам тука в тоя фургон и в тая малка кухничка. Няма къде да докарам децата", заявява той. 


Въпреки всичко, повечето хора в Бисер не търсят възмездие. Те искат забуксувалото разследване да стигне докрай, но и това няма да ги успокои.

 

Баба Калина изгуби съпруга си в наводнението от 6 февруари 2012-та. Вече е изгубила и надеждата за живот.

 

И докато различните прокуратури си прехвърлят топката, хората в Бисер треперят при всеки дъжд. И са готови за евакуация.

 

Репортер: Димитър Иванов