Над 350 пожарникари и спасители от цялата страна излязоха на протест в София

 

Стотици огнеборци излязоха днес на протести в София и Варна.  Те се обявиха срещу намеренията на вътрешното министерство за съкращаване на 292 незаети щата. Вътрешният министър Веселин Вучков обаче отказа да изпълни исканията им. 

 

 

Над час и половина продължи протестът под прозорците на властта. Виковете на недоволство обаче се оказаха безсмислени, защото съгласие между ръководството на МВР и пожарникарите така и не бе постигнато. Вътрешният министър обеща до 15 април да бъде обявен конкурс за 250 пожарникари, но остана верен на позицията си, че незаетият щат ще бъде съкратен.

 

 

Пожарникар се става със сърце, нямаш ли сърце, не си пожарникар”, твърдят  огнебореците, но сърцето не може да компенсира липсата на хора.

 

„Идеята на нашия протест не е за материални блага, за по-висока заплата или по-добър статус, въпреки че имаме нужда. Нашата борба е за назначаване на хора, които да работят”, заяви днес Станимир Миланов.  Освен че не искат съкращения, искат  незаетите над 1000 щата за огнеборци, спасители и служители да бъдат обезпечени.

 

 

Представителите на протестиращите влязоха на среща при вътрешния министър Веселин Вучков, но надеждите не се оправдаха.  „Не се договорихме по отношение на съкращаване на свободния щат”, призна след срещата Любомир Еленков от синдикат „Огнеборец” към КНСБ.

 

Протестиращите са решени, че няма да се откажат и затова още в началото на другата седмица ще искат спешна среща с премиера Бойко Борисов.