Зрители на Нова сигнализираха, че в Горна Оряховица масово не се подновяват разрешителните

 

Зрители на Нова сигнализираха за това, че служба КОС и РПУ Горна Оряховица масово отказват да подновяват разрешителните за оръжия на военни и полицаи от запаса.

 

Според хората в града, това се случва след инцидента на 14 март миналата година, когато Петко Петков от Лясковец уби  полицай и рани други двама при специализирана полицейска операция. От тогава почти всяко подновяване на разрешително за притежание на лично оръжие е отхвърлено от органите на реда.

 

В началото на тази година двама служители на служба „Контрол на общоопасните средства” към районното управление в Горна Оряховица посещават възрастна двойка пенсионери в дома им с обяснението, че идват по сигнал за укриване на незконно оръжие и боеприпаси. Мъжът е бивш военен и притежава законно бойно оръжие, но нищо повече. Привикан е да пише обяснения в районното управление и там е „посъветван да си каже”, защото ако дойдат да търсят, с празни ръце не се връщат. Възрастният мъж им казва, че могат да дойдат, но нищо няма да открият. 


Това служителите на КОС приемат като директна покана. Без разрешение от съдия те обръщат дома и гаража на възрастната двойка и не откриват нищо. Все пак уведомяват бившия военен, че разрешителното му за оръжие няма да бъде подновено и трябва да се насочи към фирма, която изкупува пистолети за около 40лв. Възрастните хора пожелаха анонимност поради опасения от нови проблеми с представители на полицията.


Нено Ненов от Горна Оряховица е пенсиониран служител от Министерството на отбраната вече втора година. От 17 години притежава лично оръжие. Участва и в спортния стрелкови клуб към Военния университет във Велико Търново. Според органите на реда обаче спортът не е основателна причина мъжът да притежава оръжие и му го отнемат.

 

Страхуват се да не би да стане някакъв инцидент. По този начин колкото по-малко огнестрелни оръжия се притежават, вероятността за такива инциденти ще бъде по-малка”, коментира той. Повечето хора посочват, че се нуждаят от оръжията си за самозащита. Това обаче също се оказва недостатъчен мотив за органите на реда.

 

„Мотивираният отказ на началника е следния: „Хипотетично всеки гражданин на България е застрашен от такава опасност”, заяви офицерът от запаса Румен Матеев.  „Като причина се изтъква случаят в Лясковец. По същата логика би трябвало при една злополука по време на лов да се отнемат пушките на всички ловци в България”, заяви Петър Станчев, който е полковник от запаса. Разрешителните за притежание на късо цевно бойно оръжие се подновяват на всеки пет години и до сега никой от потърпевшите не е получавал отказ.

 

За трети път подавам документите за подновяване на разрешителното. Досега не ни е отказвано, а сега на третия път изведнъж станахме недостойни да притежаваме оръжие, не да носим, а да съхраняваме оръжието”, оплака се полковникът от запаса Тодор Димитров. 

 

От Областната Дирекция на МВР Велико Търново, отказаха да застанат пред камера и да обяснят причините за масовите откази. В отговор написаха обаче, че са спазени разпоредбите на Закона за оръжията и боеприпасите. Всеки недоволен от решението на районното управление, може да обжалва пред Административния съд. 


Военните от запаса написали писмо до министъра на вътрешните работи Веселин Вучков с въпрос дали има официално разпореждане за неподновяване на разрешителните за оръжия в Горна Оряховица. От министерството отговорили, че такава заповед няма и отново препратили хората да обжалват пред съда. Така на практика виновен няма, а все повече хора са принудени да останат без личното си оръжие. 


Репортер: Кремена Недялкова