До момента е ясно, че ще има демилитаризирана зона от 50 до 70 километра около настоящата фронтова линия

 

И днес продължават дипломатическите усилия за разрешаване на кризата в източните региони на Украйна. Лидерите на държавите от така наречената „нормандска четворка“, в която влизат Русия, Франция, Германия и Украйна, ще проведат телефонни разговори. 


Целта на поредната дипломатическа инициатива е да се постигне съгласие по общ документ за разрешаване на конфликта в Източна Украйна. В кулоарите на конференция за сигурността в Мюнхен, германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че до два -три дни ще стане ясно успя ли дипломатическата совалка на Меркел и Оланд в Москва и Киев.

 

Няма подробности по обсъждания документ, но до момента е известно, е че се предвижда демилитаризирана зона от 50 до 70 километра около настоящата фронтова линия в Източна Украйна.  Междувременно, пред конференция за сигурността в Мюнхен украинският президент Петро Порошенко за пореден път поиска военна помощ от съюзните си.

 

„Украинският въпрос ще остане неразрешен докато сърцата на хората и политиците в Европа остават затворени за осигуряването на солидна и практическа подкрепа за засилване на украинската независимост, както политически и икономически, така и военно. Ние сме независима държава и имаме правото да защитаваме нашия народ”, заяви президентът на Украйна.

 

Докато политиците говорят, военните продължават действията си. И през тази нощ е имало обстрел в района на град Донецк. Според германските специални служби до момента в конфликта са загинали 50 000 души.