Недобросъвестни родители ще връщат взети помощи

 

 

Правителството въвежда радикални промени при отпускането на помощи. Повече семейства ще взимат детски, повече пари ще има за семействата с три деца, а родителите без брак все по-трудно ще взимат добавки. Това е планът на социалното министерство. Недобросъвестни родители пък ще връщат взети помощи. 

 

Промените са много и действително са радикални, защото някои от правилата за семейните помощи не са променяни от години. Предвижда се още непълнолетните майки вместо пари да получават детските само в натура. А техните родители да нямат право на помощи. Сигурно е, че приоритет на държавата ще са семействата с три деца.  

Още по темата

 

Какво обаче, ако имаш не три, а тринайсет деца? Такъв е случаят със семейството на Цанка Палова. Почти през година тя изпраща първокласник на училище. Издържат се с 1000 лева– 600 от заплатата на бащата и 400 от детски. Затова идеята да се стимулират само семействата с до три деца никак не се хареса на многодетната майка. 

 

Управниците на държавата, в която живеят тези деца, обаче са категорични:

 

"Системата за подпомагане на семействата няма амбициите да осигури издръжката на децата. Тя подпомага", заяви Ивайло Калфин    

 

Освен за размера на помощите, семейство Палови обаче ще трябва да внимават и за редица други неща. Държава ще си иска обратно еднократната помощ за първокласник, ако детето не ходи на училище. Ще се връщат пари и от злоупотребили с помощите родители, както и от тези, които са изоставили децата си.

 

За една година ще бъдат спирани и  помощите за деца, които 3 месеца са били нередовни в училище, които нямат всички задължителни имунизации, не ходят на редовните профилактични преглед и които живеят извън България. Идеите с внимание проследиха и представители на организации, работещи с деца и семейства:

 

ДПС обаче съзря нотки на дискриминация. 

 

Не е трудно в тези текстове да се прочете елемент на потенциално дискриминационно отношение и това ни прави твърде чувствителни”, заяви Лютви Местан.  

 

Освен санкции обаче, министерството планира от догодина да увеличи броя на семействата, които получават детски. Прагът за достъп да стане равен на минималната заплата и да се вдигне от 350 на 420 лева. 

 

Общественото обсъждане на идеите тепърва предстои.