И там ще избират между частен пенсионен фонд и НОИ

 

Нови правила се въвеждат за пенсиите на хората, които работят при тежки условия на труд. От финансовото министерство обмислят да въведат и за тях възможност за избор между НОИ и частен пенсионен фонд.  

Още по темата

 

На среща при социалния министър депутати и експерти са обсъждали откога и кой ще изплаща парите на хората, които работят при тежки условия на труд – това са миньори, металурзи, летци и други.


Хората, които са натрупали осигурителния си стаж преди 2000 г. нямат вноски в професионалните фондове. Затова експертите са постигнали съгласие, че пенсиите им ще бъдат изплащани само от НОИ.


За хората, които са се осигурявали преди и след 2000 г. парите сега се изплащат от НОИ, като от фондовете добавят натрупаните средства. Експертите остава да решат дали занапред да се получават само от НОИ или от двете места. А за тези, които се осигурявали само в професионалния фонд, идеята на държавата и те да получат право на избор. Тук обаче консенсус няма.


Костадин Николов е миньор вече 20-та година. Преди 2000 г. е внасял парите си само в НОИ, след това в пенсионен фонд. Ако можеше обаче, нямаше да се осигурява въобще. Не знае колко пари ще вземе, но не вярва на голяма пенсия. Експерти и политици обаче днес са постигнали съгласие – парите си за ранна пенсия ще взима и от НОИ и от фодновете. Остава да се уточнят детайли.


„Въпросът е дали да се получава от един източник – както е сега или от два източника, което е искането на фондовете. Те да изплащат част от пенсията, другата част да се доизплаща. Това е решим проблем”, обясни социалният министър Ивайло Калфин.


И ако това е решим проблем – не така изглеждат нещата с хората, които са се осигурявали само след 2000-та година. За тях Министерство на финансите предлага да могат да избират – в НОИ или в частен фонд да внасят парите си за ранна пенсия. Обсъжда се и вариант хората да могат да прехвърлят парите си от едното място в другото не само веднъж:


„Ако се разпростре принципа за влизане и излизане, аз ще кажа личното си мнение, че не е добре да има такъв избор. Местенето на едни средства от една в друга система при всички случаи ще доведе до по-ниски пенсии”, признава Калфин.


Това е и категоричното мнение на пенсионните фондове.


„Затова категорично предлагаме, ако ще има свободен избор да е към момента на пенсионирането, защото само тогава той може да прецени какво представлява интерес за самия него”, на мнение е Даниела Петкова – изп. директор на пенсионен фонд.


Следващата среща на експертите при социалния министър е отново във вторник.


Повече по темата гледайте във видеото.