Сред тях са станция "Боерица", почивната база "Китен" и сграда на ул. "Московска" 15

Без разчети за реалната необходимост от средства за инвестиции и ремонти общинската фирма "Софийски имоти" поиска да отдава под наем обекти за по-дълъг срок. В четвъртък на редовната си сесия общинските съветници ще разгледат доклад за търсене на наематели на 15 обекта за срок от седем години, сред които почивни бази във Витоша и на морето. В момента общинските фирми на София имат право да отдават под наем имоти за срок до 3 години и всеки конкурс за по-дълъг договор трябва да се одобрява от СОС. Тези ограничения бяха въведени именно заради системни злоупотреби в "Софийски имоти" и други фирми на общината при отдаването под наем на общински имоти, пише вестник "Сега".

 

"Сключването на договори за наем за период от 7 г. се обосновава с необходимостта от инвестиции в голяма част от застроените имоти, включващи ремонт, подмяна на инсталации, покривни конструкция, саниране и др. За някои от незастроените имоти, които дружеството отдава под наем, също са необходими средства за нормалната им експлоатация, като покриване на водопровод, свързване на електропреносната мрежа, ограждане и т.н.", пише в мотивите на доклада, внесен от председателя на стопанската комисия Николай Стойнев (ГЕРБ). Към доклада обаче не са приложени нито експертни оценки на наемите, нито отчет на дружеството, което да наложи по-дългосрочните наеми.

 

Според доклада дружеството иска да отдаде под наем почивната станция "Боерица", която се намира в парк "Витоша" при начален месечен наем от 1560 лв. без ДДС, както и почивната база "Китен" срещу 3882 лв. без ДДС. Най-много приходи обаче се очакват от отдаването под наем на триетажна сграда на ул. "Московска" 15, за която началната наемна цена е 22 940 лв. В списъка има два терена на бул. "Ломско шосе" и други. Стойнев обясни пред "Сега", че голяма част от имотите са пустеещи, а за други изтича наемът. Например станция "Боерица" пустее от години и там може да се инвестира. За скъпия имот на "Московска" 15, където има луксозен ресторант, договорът е изтекъл.

 

Освен че наемателите не инвестират при договори за по-кратък период, от дружеството са посочили, че изпитват нужда от пари заради предстоящия ремонт на парк "Възраждане". За този ремонт вече бяха обявени търгове за продажба на два апетитни имота на морето. Решението не мина без скандали, които са традиционни за дружеството. Докладът беше връщан няколко пъти заради различните оценки на цената на имотите. Точно заради скандалните сделки в годините назад на фирмата беше наложен мораториум през 2003 г. да продава имоти без решение на общинския съвет.