БСП видя грандиозен скандал

 

Управляващите планират нов външен дълг, твърди опозицията. Става дума за нови 16 млрд. лева, които според БСП се договарят почти тайно и ще се добавят към сегашния размер на дълга, който е 23 млрд. евро. Така според опозицията управляващите са опитват да си гарантират финансово спокойствие. Управляващите отвърнаха, че тези 16 млрд. лева няма да се добавят към общия размер на дълга. 12 млрд. от тях ще отидат за рефинансиране на стари задължения, а за попълване на дефицити са предвидени 4 млрд. лева.

 

„Нов дълг от 16 млрд. лева иска да изтегли кабинетът на Бойко Борисов, като при пълно неуважение към парламентарните институции се предлага договор за ратификация от 170 страници късно вечерта на предишния ден. Това е грандиозен скандал”, заяви на в кулоарите на Народното събрание депутатът от БСП и зам.-председател на комисията по бюджет и финанси Румен Гечев. 

 

Той сигнализира, че в дневния ред на днешното извънредно заседание на комисията по бюджет и финанси е включена ратификация на договор за дилърство, сключен на 6 февруари между България, в качеството на емитент, и четири банки за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро.

 

Депутатът от БСП припомни, че България вече е изтеглила дълг от 8,1 млрд. лева. "Скандалът е многопосочен. Първо е неуважение към Народното събрание и бюджетната комисия да се правят извънредни заседания за колосални суми, които ще поема българският народ", каза той. 

 

"Абсолютно неприемливо е по такъв начин да се подхвърля на Народното събрание такъв дълг”, добави Гечев и обясни, че договорът, който са сключили управляващите на 6 февруари с посредници по реализацията, е към 170 страници. 

 

Депутатите коментираха и разработката "Червеи". След като версиите на властите се разминаха за това дали и кой е бил подслушван, ген. Атанас Атанасов днес проговори. Той смята, че премиерът Борисов е бил подведен, но не уточни точно от кого.

 

"Прилагани са специални разузнавателни средства по отношение на лица, свързани с протестите. Не говоря за подслушване. СРС-тата са голяма гама - следене, разбира се. На премиера му е докладвано какво има в папките. И той каза нещо изключително точно и вярно, от което беше изумен - че този път са прилагани СРС-та по отношение на автоматизирана информационна система, което е нон сенс", обясни Атанас Атанасов - председател на вътрешната комисия в парламента. 

 

"Аз лично нямам сведения да са подслушвани протестиращи", коментира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

 

Повече по темата гледайте във видеото.