Експерти смятат, че влизането в сила на предложенията ще постави на карта националната ни сигурност

 

Спорен законопроект, внесен от група депутати от различни партии, застрашава правосъдната ни система. Според експерти, ако предложенията влязат сила, националната ни сигурност ще е поставена на карта.

 

Консултациите с юристи ако сме членове на синдикат, безплатни или не, могат да останат в историята. Промените предвиждат само адвокатите с 10-годишен стаж да могат да дават консултации , изготвят становища и подготвят документи.

 

Хората се притесняват, че няма да могат да си го позволят, а и стотици юрист-консулти и начинаещи адвокати на практика ще бъдат изключени от професията. Ако не са съгласни, ги чакат глоби до 5000 лева.

 

„Глобата не само, че се налага от лице от адвокатската колегия, но тя и влиза в касата на адвокатската колегия. Тя дори не влиза в държавния бюджет”, коментира юристът Иван Раднев.

 

Спорните идеи обаче не свършват дотук. Законопроектът предвижда адвокатите да могат да изпълняват и ролята на нотариуси, като им се разреши да заверяват документи. В момента това право имат само 600 души. С промените те могат да станат над 12 000.

 

Според експертите новите права на адвокатите могат да им позволят да фалшифицират документи в полза на клиента си. Например такива за прехвърляне на автомобил или имот, декларации за пътуване на деца в чужбина, пълномощни за боравене с банкови сметки и други. Срещу законопроекта днес се обявиха и от бизнеса. Предстои идеите да бъдат разгледани и от депутатите.