Изрично настояхме да дойде външна експертиза, заяви транспортният министър

 

Екип от Швейцария ще дойде утре, за да провери какво се е случило с правителствения самолет, който тази вечер кацна аварийно с премиера Бойко Борисов. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски на извънреден брифинг тази вечер. 

 

„Изрично настояхме да дойде външна експертиза, за да каже какво се е случило”, заяви Московски. 

 

Проблемът възникна на 4-ата минута, след като излетяхме. Пилотът съобщи, че има проблем с единия от колесниците и това налага да се върнем обратно”, разказа Севделина Арнаудова, шеф на правителствения пресцентър.

 

По думите ѝ самолетът е бил пълен с гориво, затова се наложило да кръжи над София. На няколко пъти е захождал, за да може екипи на летището да преценят дали отдолу всичко е наред и кога е най-подходящо да се кацне.

 

„На петия път успяхме да кацнем, за което благодаря на целия екипаж”, заяви Арнаудова. 

 

Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че самолетът се обслужва от швейцарска компания, която утре ще изпрати екип. Той потвърди, че става дума за проблем с левия колесник. 

 

„Абсолютно нормално кацане. Самолетът в момента е на стоянка, запечатан, под видеонаблюдение, под охраната на НСО”, заяви транспортният министър. „Ще бъдат изработени експертизи и доклади, за да видим дали проблемът е технически, или съществуват и други варианти”, допълни Московски. 

 

Именно днес шефът на правителствения авиоотряд е подал оставка заради недофинансиране на службата.