Парите ще се инвестират в инфраструктура, детски градини, екология

Столичният общински съвет прие с мнозинство бюджета на София за 2015 г., който е в размер на 1,49 млрд.лв.

 

Общината планува с този бюджет да продължи строителството на нови осем детски градини и старта на строителството на още осем, предаде БГНЕС. Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че благодарение на този бюджет тази година ще се направи връзката с метрото между летището и Централна жп гара. Освен това се очаква да заработи и заводът за отпадъци.

Още по темата

 

„Завършваме ново училище, ремонтираме физкултурни салони, строим канализация, инвестираме в културно-историческото наследство, инвестираме в градската инфраструктура, в транспорта, в екологията и в образованието. Това са приоритетите, върху които работим през последните 5-6 години и резултатите се виждат", добави Фандъкова. 

 

Тази година се очакват нови 80 автобуса, като 27 вече са пристигнали и предстои да бъдат пуснати в движение.

 

Що се отнася до здравеопазването, където инвестициите на общината са 1,2% и социалните дейности – 0,6%, Фандъкова заяви, че през последните години повечето от общинските болници са подобрили чувствително финансовите си резултати. Според нея тези болници са започнали да инвестират със собствени средства, но и да защитават европейски проекти.

 

Очакваме всеки момент да се пусне в експлоатация новата апаратура в Общинската онкологична болница на стойност близо 6 млн. лв. европейско финансиране”, заяви Фандъкова. 

 

Същото се отнасяло и за детските градини, тъй като някои от тях инвестират собствени средства в апаратура или ремонти.