Вчера бе договорено спиране на огъня от 15 февруари

Боевете в Източна Украйна продължават - въпреки подписания в Минск мирен план. 48 часа преди примирието да влезе в сила, Луганск стана обект на масови бомбардировки.

 

Не е ясно кой е изстрелял ракетите - украинците или сепаратистите. Съобщава се за голям пожар и цивилни жертви. Артилерийски огън имаше и срещу Донецк. На фронта, бойците и от двата лагера подхождат скептично.

 

На места сепаратистите са на по-малко от километър от украинските части. Те не вярват, че ще има мир и искат да се бият.

 

 

Позициите на сепаратистите се обстрелват на всеки 3 часа. Примирието им се вижда невъзможно. Гледани от зоните на бойни действия, дворцовите зали, в които беше договорено споразумението в Минск изглеждат като място от друга планета. В една от къщите в Източна Украйна е загинала една жена, училището пък е надупчено от шрапнели. Местните жители не искат властта на Киев.

 

Животът на хората в Източна Украйна се е променил до неузнаваемост. Полина и двете ѝ дъщери спят в убежище в мазето. Дори стрелбата да спре, те не могат да си представят, че Украйна отново ще изглежда както преди конфликта.

 

В Брюксел, лидерите на 28-те официално одобриха плана за мир. И там обаче тонът беше предпазлив. Ако планът не се изпълнява, ще има реакция, казват от Европа.

 

„Знаем че трябва да се направи още много. Оставяме всички варианти отворени. Ако споразумението не се спазва, можем да наложим допълнителни санкции на Русия”, коментира Ангела Меркел.

 

Според постигнатото споразумение, спирането на огъня трябва да влезе в сила в полунощ в събота срещу неделя.