Елена Чопакова ни среща с децата от затвора за непълнолетни

На 20 км от Монтана, в Бойчиновци, се намира единственият у нас затвор за непълнолетни. Затвор за деца. Поправителен дом за съдби. Тук се попада накрая – когато и родители, и педагози, и съдии, и общество са вдигнали ръце. След много грешки или след само една – фатална. След много бой и малко внимание. След края на детството и в началото на живота. Може и да не вярвате, но децата могат да убиват, крадат, насилват и измъчват жертвите си.

 

Тази събота, 14 февруари в “Ничия земя” Елена Чопакова ни среща с тези деца - децата зад решетките. Гледайте внимателно! Може да видите момчето, което открадна вашия лаптоп и бижутата на жена ви. Може да видите момчето, което дръпна чантата на майка ви на улицата миналата година. Може да видите момчето, което пред вас скъса обеците направо от ушите на богата англичанка в Слънчев бряг миналото лято. Може да видите момчето, което ограби касата на магазина, в който работите, докато за миг сте се разсеяли. Може да видите момчето, което изнасили дъщеря ви. Може да видите дилъра на сина си. Да срещнете онзи, същия поглед, както когато станахте жертва на въоръжен грабеж… 

 

“Ще видите колко струват детските грешки и колко родителските. Ще видите деца зад решетките… Не искаме да съдим тези деца отново. Поговорихме си с тях на техния език, насаме, без да пишем после доклади и да им обещаваме нищо. Не искаме и да ги жигосваме за цял живот. Иска ни се всички от тях да се разкайват. Иска ни се да не делят боя на бой и на възпитателен бой. Иска ни се да се поставите на мястото на всеки един от нашите герои - на директора, на надзирателите, на педагозите, на момчетата. Иска ни се системата да влияеше на всички еднакво. Искаме да ви стреснем. И вас, и децата ви. Искаме децата ви никога да не стъпват в Бойчиновци!” 

 

Гледайте “Ничия земя” в събота, 14 февруари, от 18:00 часа по Нова телевизия.