Плевнелиев възрази срещу положителната оценка, която Борисов даде на председателя на ДАНС

Задочен сблъсък между президента и премиера! Този път - заради шефовете на службите.
Росен Плевнелиев категорично възрази срещу положителната оценка, която Борисов даде на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.


Повод за изказването на президента е делото „Червеи”. Росен Плевнелиев настоя да се потърси отговорност от хората, които стоят зад разработката. Според официалната информация операцията „Червеи” всъщност е издирвала къртици в МВР. Подслушването, свързано с нея, обаче, е в пъти повече от разрешените по закон срокове.


Повече от седмица вече разработката „Червеи” разпалва страстите по високите етажи на властта. Този път напрежението е между Дондуков 1 и 2. А поводът е изказването на премиера Бойко Борисов, че рокади в ръководни постове в службите няма да има. Така шефът на ДАНС – Владимир Писанчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров запазват постовете си.  


„Лазаров в момента се старае много. Ако е сгрешил, ако има нещо, окей съм да го сменя. Също и за Писанчев. Стараят се, в доклада са посочени, че се справят добре”, обяви премиерът Бойко Борисов.


„Не мога да се съглася с изказаното вчера от министър-председателя мнение, че работата на началника на ДАНС е добра”, каза президентът Росен Плевнелиев.


Според държавния глава ДАНС, вместо да дава сигурност, създавала скандали.


„То не беше „Октопод”, то не беше „Костинброд”, „Червеи”. Докъде още ще го докараме така? Имаме достатъчно доказателства, че е крайно време в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност. За мен отговорността на ръководството на ДАНС е повече от видима и очаквам действия”, заяви президентът Росен Плевнелиев.


"Действията да дойдат от прокуратурата и парламента", призова Плевнелиев. Като се започне с изслушване на председателя на ДАНС от депутатите.


„Трябва да се даде обяснение как така подслушва ДАНС една година и накрая има една празна папка”, попита Плевнелиев.


Междувременно и Бойко Борисов не спести критики, но към коалиционните си партньори. От Реформаторския блок вече намекнаха, че ако Лазаров и Писанчев запазят постовете си, това ще разклати коалицията. Борисов им отговори в интервю за в. „Преса”: „Изключително ценя мнението на Радан Кънев и на Атанас Атанасов, готов съм да се посъветвам с тях по всеки въпрос. Но ултимативен тон няма да приема от когото и да било”.


„Това са хората, с които ДПС узурпират службите за сигурност и г-н Борисов знае това”, обяви Атанас Атанасов от Реформаторския блок.


Прокуратурата продължава разледването по операция „Червеи”. А главният прокурор намекна преди дни, че обвинения се очакват.


Повече по темата гледайте във видеото.